Το μαγικό φυτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ιπποφαές………δίνει φτερά

Την τελευταία περίοδο έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα με ολοσέλιδες διαφημίσεις σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες, δημόσιες συζητήσεις και δημοσιεύσεις το φυτό Ιπποφαές με θαυματουργές, όπως λέγεται, ιδιότητες. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στο εξωτερικό. Από τους καρπούς του φυτού αυτού παρασκευάζεται σκεύασμα σε κάψουλες που πωλούνται, ως συμπλήρωμα διατροφής, σε τσουχτερή τιμή στα φαρμακεία. Στο εξωτερικό κυκλοφορούν σκευάσματα από ουσίες του καρπού του Ιπποφαούς και στο διαδίκτυο αναγράφονται εκτεταμένα και εκπληκτικά δεδομένα για το φυτό αυτό. Στο AgroForestryTree Database αναφέρεται ότι ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης έχουν γράψει ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το φυτό αυτό ως φαρμακευτικό.
Άλλοι γράφουν ότι σύμφωνα με την παράδοση ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποιούσε το Ιπποφαές ως συμπλήρωμα διατροφής των στρατιωτών και των αλόγων. Ισχυρίζονται ότι τα άλογα και το στράτευμα του στρατηλάτη άντεξαν στις μάχες, στις πορείες μέσα από ερήμους και λοιπές κακουχίες μέχρι τη Βακτριανή και τις Ινδίες χάρις σ’ αυτό το φυτό.

Φυτό Ευρασιατικής ζώνης

Το Ιπποφαές, Hippophaes rhamnoides, στα αγγλικά sea buckthorn, είναι ένας πολυετής, φυλλοβόλος και ακανθοφόρος θάμνος περίπου 3 μέτρων. Τα φύλλα είναι στενά και αργυρόχρωμα στην κάτω επιφάνεια. Υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά φυτά. Οι καρποί είναι μικροί στρογγυλοί διαμέτρου 1 εκ. περίπου κόκκινοι ή πορτοκαλί και ωριμάζουν αργά το καλοκαίρι. Το Ιπποφαές είναι αζωτολόγο φυτό, προσαρμόζεται σε πολλά και διαφορετικά οικολογικά περιβάλλοντα, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία, το κρύο και τις ασθένειες.
Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ότι το Ιπποφαές αυτοφύεται (native) σε Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, Σουηδία και Κίνα. Έχει δε μεταφερθεί σε ΗΠΑ και Καναδά. Έλληνες γεωπόνοι, δασολόγοι και φυτολόγοι που ρωτήθηκαν δεν γνώριζαν εάν το Ιπποφαές υπάρχει αυτοφυές στη χώρα μας. Πάντως ξαναδιαβάζονται οι έρευνες της χλωρίδας των βουνών της Μακεδονίας που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να βρεθεί ενδεχόμενη καταγραφή του φυτού αυτού.

Φυτό για πολλές χρήσεις

Οι καρποί του Ιπποφαούς είναι τροφή και συμπλήρωμα διατροφής για τον άνθρωπο. Οι ώριμοι καρποί του Ιπποφαούς είναι γλυκόπικροι χυμώδεις και εδώδιμοι ως νωποί ή κατόπιν παρασκευής τους σε γλυκίσματα. Τα φύλλα οι τρυφεροί βλαστοί και οι καρποί τρώγονται από τα ζώα. Το φυτό χρησιμεύει ως φράκτης και ως διακοσμητικό για κήπους. Το ξύλο του φυτού είναι εξαιρετικό καύσιμο. Τέλος το φυτό χρησιμεύει για βελτίωση και σταθεροποίηση εδαφών και φυτοκαλύψεις σε δύσκολες περιοχές, αμμώδεις κλπ.

Λειτουργικό τρόφιμο

Εκεί που το Ιπποφαές σπάει τα κοντέρ είναι η χρήση του ως «λειτουγικό τρόφιμο» ή συμπλήρωμα διατροφής σε παρασκευάσματα από το χυμό των καρπών. Οι καρποί του φυτού περιέχουν βιταμίνη C 30 φορές περισσότερο από το πορτοκάλι. Περιέχει ακόμη σε σημαντικές ποσότητες βιταμίνες Α, E, K, B1, B2 καθώς και παντοθενικό οξύ, καροτενοειδή, πεκτίνη, διάφορα αμινοξέα, και άλλες πολλές χρήσιμες ουσίες. Τα αποξηραμένα νεαρά φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται για παρασκευή εκλεκτού τσαγιού.

Black out για σπόρους

Το Ιπποφαές πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, παραφυάδες και σπόρους. Οι σπόροι θεωρούνται καλύτερο πολλαπλασιαστικό υλικό και σπέρνονται το φθινόπωρο. Σε κρύες περιοχές στρωματώνονται το φθινόπωρο για να σπαρούν την άνοιξη. Η φυτεία με Ιπποφαές πρακτικά δεν χρειάζεται καλλιεργητικές φροντίδες. Ελληνική εμπειρία δεν υπάρχει. Όλες οι σχετικές πληροφορίες προέρχονται από διεθνή βιβλιογραφία και λοιπές ξένες πηγές. Εντύπωση προκαλεί ότι ενώ οι πληροφορίες από το διαδίκτυο αναφέρονται λεπτομερώς στα πάντα, δεν υπάρχει καμία σχετική πληροφορία με δ/νσεις προμηθευτών σπόρων του Ιπποφαούς. Τα πάντα φαίνεται σαν να έχουν στόχο τον εντυπωσιασμό των αναγνωστών του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο προκειμένου να τους οδηγήσουν στην αγορά των σκευασμάτων του Ιπποφαούς.

Κατάσταση στην Ελλάδα

Η φαρμακευτική εταιρεία Astra Medical Hellas Superfoods διακινεί το σκεύασμα «Ιπποφαές EUBIAS» το οποίο διαφημίζει ως «το μόνο φυτικό συμπλήρωμα διατροφής με 190 θρεπτικά συστατικά». Η ίδια εταιρεία πληροφορεί ότι «έχει δημιουργήσει την πρώτη φυτεία Ιπποφαούς στην βόρεια Εύβοια, σε ιδιόκτητες εκτάσεις και σε τοποθεσίες που ευνοούν την καλλιέργεια του φυτού κάτω από άριστες συνθήκες. Σκοπός της εταιρείας είναι η μελλοντική παραγωγή με τη σχετική ένδειξη».
Ο θόρυβος γύρω από το φυτό Ιπποφαές έχει παρακινήσει αρκετούς να ασχοληθούν με το φυτό. Προς το παρόν είναι στο ψάξιμο και στη συγγραφή κειμένων με πληροφορίες από ξένη βιβλιογραφία.

Πηγή: www.agronews.gr